Tinejdžerica bez vozačke ponudila rješenje mrtvog kuta u autima, evo kako radi

AUTOMOBILI su danas nakrcani brojnim tehnologijama i sustavima asistencije, ali to ne znači da su svi problemi uklonjeni i da su apsolutno sigurni. Naprotiv.

I dok je problem mrtvog kuta od straga otklonjen kod automobila opremljenih sustavom koji zvučnim i svjetlosnim signalom u bočnom retrovizoru upozorava vozača na opasnost udarca u pomični objekt u mrtvom kutu, problem koji stvara prednji A nosač je i dalje tu.

Bilo je pokušaja pa su neki proizvođači A nosač podijelili na dva tanja nosača, drugi pokušali transparentnim rešetkastim nosačima, ali stvari su otprilike ostale iste kao i kod prvih automobila s čvrstim krovom. Čak su i gore, jer se u A nosače nerijetko ukrca i poneka oprema poput zvučnika, sportskih mjernih instrumenata i slično.

A radi se o velikom problemu. Primjerice, prema američkom NHTSA-u, oko 840.000 prometnih nezgoda uzrokovano je zbog pojave mrtvog kuta kad vozač ne vidi drugog sudionika u prometu. Jedna 14-godišnja djevojka još nema vozačku, ali kaže da prva ima potpuno rješenje ovog sigurnosnog problema.

Alaina Gassler nije vozačica, ali je prepoznala veliki sigurnosni aspekt ovog problema, i to toliko dobro da ga je riješila na genijalan način, javljaju pojedini američki mediji. Prošlog tjedna svoje je rješenje predstavila na natjecanju Broadcom MASTERS za srednjoškolce.

Njen projekt se zove “Unaprjeđenje automobilske sigurnosti uklanjanjem mrtvog kuta”, a rješenje je vrlo jednostavno. “Postavila sam kameru ispred A nosača, a ona šalje videoprojektor koji projicira sliku na unutrašnji dio nosača čime vozač vidi iza nosača”, objašnjava svoje rješenje tinejdžerica. Za ovo rješenje je osvojila nagradu i plasirala se na državno natjecanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

izvorni link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.